Selamat berpuasa!!!

Bulan puasa mcm ni, perkara pertama yg ada kt kepala of course bazaar. Tapi bazaar kt Kch ni tak ler semeriah kt KL.Hmmm...makanan favourite aku di bulan puasa ni pasti first thing aku akan carik kat bazaar Kuih Bongkol, kuih takir...hari2 mkn pun tak pe. Kuih apa tu? Nanti aku add dlm blog. Lepas tu ikan terubuk / ikan pari bakar.

Favourite dish aku...umai ikan yg bpk aku buat. Umai ayah aku ni tak sama mcm umai yg korang beli kat kedai / restoran tu ye. Jauh sgt beza. (Aku dah tertelan air liur ni.) Sbb umai ayah aku buat guna asam kelubi (bhs swaknya asam payak) dan ada kunyit. Pasti tak hanyir dan ikan betul2 masak kalau compare ngan umai yg letak asam limau jer.

Umai tu apa? Umai tu mknn tradisi org Melanau. Ikan tu dipotong halus2 dan masukkan asam kelubi, kunyit, bwg dan garam tanpa perlu dimasak. Mkn mentah? Aku kata tak sebab asam dan kunyit tu yg akan menyerap dalam isi ikan dan menyebabkan ikan tu masak.
Masa sahur tadi ayah aku dah sebut2 nk buat umai...huhuhu bila nak berbuka nih...


YANI

No comments: