Buah Dabai

Dabai not Dubai. Dabai hanya boleh dpt kan Borneo (not sure Sabah ada tak) and Dubai kat Arab Saudi...kui3x. Aku citer pasal benda ni coz buah ni amat popular kat Sarawak and sepanjang tahun ada kat Sibu Market jer. Tempat lain tada. Masa pg Sibu hari tu menyesal lak tak beli byk, so suruh ler adik belikan. Aku jejak kaki kat umah tgk buah dabai yg dah siap direndam atas meja...nyum3x. Adik aku membebel. Buah ni harga RM40 sekilo? Paling murah pun RM 28.

Biar betik. Hari tu RM2o jer. Oooo...mentang2 ler pilihanraya. Hg buah ni pun boleh naik. Ini ler penangan buah ni. Even Chinese pun suka. Rasa? Lemak2 sebab dia sejenis kacang tapi tak garing ler. Lepas rendam dgn air panas cicah dgn kicap. Mak mentua lalu kat belakang pun aku tak nampak. Satu kilo tu sekali aku duduk jer...habis.

So kalau pg Swak, di Sibu boleh le membeli fresh dabai (ada sepanjang tahun kat sini.). Ada yg gelar buah ni "Borneo Olive". Sila beli Dabai Song because dabai dari tempat ni yg terbaik. Paling sedap. Kalau boleh...hari ni nak balik pg tu baru beli supaya rasanya tak hilang.

Kat Kuching kalau bukan musim memang tak de. Tapi boleh try nasi goreng dabai kat mana2 kedai makan kat Kuching. Rasanya memang sedap.

No wonder RM 40 pun org sanggup beli. Kalah hg durian...

7 comments:

ct N honey said...

mahalnye harga..saya tak pernah makan lagi dengar namanya jauh sekali,nak gak cuba,kena lah pesan dengan sepupu kat sana....

Yanie said...

Musim pilihanraya memang mahal sbb bila semua anak Sibu balik Sibu and of course bila balik nak jugak mkn buah ni.Bila musim buah ni hg akan jatuh sampai 2-3 ringgit sekilo.Cubalah sekali...

Unknown said...

nak kena kawan ngan yani nih, nak rasa makan Dabai

adakah rasa dia mcm petai? atau jering? atau kerdas? atau adakah dia rasa manis mcm buah?

Yanie said...

Tak sama langsung dgn rasa petai atau jering. Kerdas tak pasti le pulak. Buah ni rendam dgn air panas jer, bile dah lembik tu boleh mkn mcm tu jer atau cicah dgn kicap. Nak pedas letak cili. Ada yg suka kikis kulit yg hiyam tu then rendam dgn kicap 2 tiga hari. Mak mentua lalu tak nampak.

Anonymous said...

wah cerita pasal buah ni..tak pernah merasa...huhu..bila dpt merasa ni..

Yanie said...

Meh ler datang Kuching...buah ni tak de musim. Kalau bernasib baik boleh je jumpa kat Pasar Tamu Satok.

ungau said...

buah ni kalau tempat saya ada musim.sebab kami ada tanam pohon ni dlm berbelas pohon...sekarang tengah musim dia.